در فاصله اندکی که به نشست ایران و گروه ۱+۵ در مسکو باقی مانده، شکست این مذاکرات هرگز به نفع قدرتهای غربی و ضرر ایران نخواهد بود. آسیا تایمز در این مقاله که تحت عنوان “خطرات بن بست مذاکرات هسته ای مسکو” منتشر کرده، می نویسد؛ در خصوص مذاکراتی که برای روزهای ۱۸ و ۱۹ ژوئن در مسکو میان ایران و گروه ۱+۵ برنامه ریزی شده، بدبینی هایی وجود دارد.
با این وجود، هردو طرف به موفقیت آن امید زیادی بسته اند، حتی اگر این موفقیت دست کم به معنی توافق بر ادامه مذاکرات باشد.اما ایران فقط وقتی به پای میز مذاکره بر می گردد که تحریم های یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا تا آن زمان به اجرا در نیامده باشد.اگر گروه ۱+۵ بر خواسته نامعقول خود مبنی بر توقف کامل فعالیت های هسته ای از سوی ایران اصرار بورزد، مذاکرات به شکست می انجامد.شکست مذاکرات تقریبا به طور خودکار منجر به اجرای تحریم های برنامه ریزی شده علیه ایران خواهد شد.از روز ۲۸ ژوئن آمریکا قانون جدید خود را که علیه بانک مرکزی ایران است، به اجرا در می آورد. طبق این قانون، هر شرکت خارجی که با بانک مرکزی ایران وارد معامله شود، حق دسترسی به بازارهای آمریکا را نخواهد داشت.ادامه….
به گفته سناتور رابرت مندز؛ قانون جدید خیلی سادۀ غربی به جهان می گوید: “شما می توانید یا با ایران معامله کنید، یا با آمریکا، اما با هردو نمی توانید”.بلافاصله پس از این قانون، اتحادیه اروپا از روز اول ژوئیه خرید نفت ایران را که معادل ۲۰ درصد نفت ایران است، تحریم خواهد کرد.اگر خریداران اصلی نفت ایران در آسیا شامل چین، ژاپن، هند و کره جنوبی نیز تحت فشار فزاینده آمریکا، خرید نفت از ایران را کاهش دهند، آن وقت صادرات نفت ایران روزانه یک میلیون بشکه در روز کاهش می یابد.
علاوه بر این، مقامات خزانه داری آمریکا نیز تهدید کرده اند؛ “در صورت شکست مذاکرات مسکو، ما به افزایش فشارها ادامه خواهیم داد”.اما آسیا تایمز با وجود برشمردن این خطرات برای ایران می نویسد؛ اما فرض نابودی نظام اسلامی کاملا غلط است و تمام نشانه ها و علائم حاکی از تفکری متفاوت تهران است. تهران قصد دارد به هر قیمتی در برابر فشارها مقاومت کند.دلایل غلط بودن فرض قدرتهای غربی در خصوص نابودی نظام اسلامی در صورت شکست مذاکرات مسکو به این شرح است:
اول اینکه حتی اگر صادرات نفت ایران از ۲٫۲ به ۱٫۲ میلیون بشکه در روز کاهش یابد، با توجه به افزایش چشمگیر قیمت نفت که حتی با کاهش صادرات ایران بیشتر هم خواهد بود، تهران می تواند از فروش نفت خود درآمد بالایی کسب کند.همچنین؛ ایران ۱۰۰ میلیارد دلار ذخایر ارزی دارد. این منابع مالی می تواند به ایران کمک کند به حیات خود ادامه دهد.
علاوه بر این، به خطر افتادن بقای نظام اسلامی، منجر به سرعت گرفتن غنی سازی اورانیوم به سوی توانمندی نظامی (در صورت لزوم) خواهد شد، که آمریکا و هم پیمانانش ادعا کرده اند.دوم، همانطور که بسیاری از نظرسنجی ها نشان داده اند، فعالیتهای هسته ای ایران از حمایت فراوان مردمی برخوردار است.
از نظر مردم ایران، برنامه هسته ای همانند ملی کردن صنعت نفت توسط محمد مصدق است که توسط آمریکا و انگلیس از قدرت ساقط شد.آن واقعه جراحتی را در بین مردم ایران برجای گذاشته که روابط ایران_ غرب را همچنان به دردسر می اندازد. بر این تمایلات ملی گرایانه باید فرهنگ مقاومت مردم بخصوص در برابر فشار خارجی را نیز افزود.بنابراین، هرگونه تقاضای غیر معقول از سوی قدرت های غربی در خصوص فعالیت هسته ای ایران، منجر به خشم عمومی ایرانیان خواهد شد.
سوم آنکه، آیت الله خامنه ای رهبر معظم ایران بارها گفته است؛ فعالیت هسته ای ملت از حق و شان ملی آنها قابل تفکیک نیست و تسلیم شدن در برابر فشارها برای جمهوری اسلامی خطرناک تر از مقاومت و رویارویی با آمریکا است.
وی معتقد است؛ آمریکا به دنبال تغییر نظام ایران است و “پایان فشارهای آمریکا فقط وقتی اتفاق خواهد افتاد که مقامات ایران اعلام کنند، آماده اند بر سر اسلام و جمهوری اسلامی با آنها مصالحه کنند”.
آیت الله خامنه ای حتی سعید جلیلی مذاکره کننده ارشد هسته ای ایران را به عنوان نماینده خصوصی خود نیز منصوب کرده و بنابراین خود را مستقیما با هرگونه پیامد تهدیدآمیز مرتبط کرده است.بنابراین، در صورت شکست مذاکرات مسکو، رهبر ایران برای رویارویی با غرب، به گزینه های افراطی روی خواهد آورد.
این گزینه ها ممکن است شامل اختلال (نه لزوما انسداد) عبور و مرور کشتی ها در مسیر نفتی حیاتی تنگه هرمز باشد، گزینه ای که یکی از گزینه های بسیار خطرناک است.اقدام احتمالی دیگر ایران می تواند تهدید به خروج از معاهده ان پی تی باشد. طبق قوانین این معاهده، هریک از کشورهای امضاء کننده آن می توانند با اطلاع رسانی به آژانس بین المللی انرژی اتمی سه ماه قبل از خروج، نسبت به خروج از این معاهده اقدام کنند.
ایران می تواند باقی ماندن در معاهده مذکور را به لغو تحریم ها مشروط کند.اختلال در آبراه تنگه هرمز و خروج از معاهده ان پی تی ممکن است باعث یک رشته اقدامات تلافی جویانه (از سوی غرب) و نهایتا منجر به برخورد نظامی بشود که پانتا، وزیر دفاع آمریکا گفته؛ در این صورت “ما (آمریکا) پشیمان خواهیم شد”.
جنگ بر سر فعالیت هسته ای ایران در این مقطع که خاورمیانه در بحران سیاسی_ اقتصادی است، قطعا همه کشورهای دخیل را به جهنم می کشاند. بیداری اسلامی باعث شد اسلام سیاسی به عنوان یک نیروی قدرتمند به خصوص در مصر دوباره احیا شود، ناآرامی در سوریه ادامه دارد و در عراق یک توازن و تعامل شکننده بین گروه های شیعه، سنی و کرد وجود دارد.
این قضیه کاملا قطعی است که هرگونه حمله به ایران، باعث گسترده شدن آتش جنگ به خارج از مرزهای ایران خواهد شد، نباید این حقیقت را فراموش کنیم که ایران یک نظام اسلامی و هنوز هم کشوری انقلابی است.
بنابراین، جنگ با ایران قطعا فراتر از ویرانی و بی ثباتی خواهد رفت، این جنگ ممکن است در واقع منجر به پیدایش چیزی شود که قرار بود از آن ممانعت به عمل آید، یعنی خاورمیانه هسته ای.
دولت اوباما نباید خواهان تشدید درگیری میان ایران و آمریکا در سال انتخاباتی باشد، زیرا این درگیری می تواند منجر به افزایش سرسام آور قیمت نفت و بنزین شود.یک نظرسنجی انجام شده توسط واشنگتن پست، در ماه مارس نشان داد که میزان محبوبیت اوباما عمدتا به دلیل افزایش قیمت بنزین، بشدت کاهش یافته است.
آمریکا بجای آنکه از دیپلماسی شکست خورده و تحریم ها به عنوان ابزاری برای مشروعیت بخشیدن به جنگ و بهانه جویی برای حمله به ایران استفاده کند، باید با پیدا کردن یک فرمول گام به گام مورد قبول دوطرف تنش ها را کاهش دهد.گروه ۱+۵ باید تهیه سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران را تضمین کرده و تمام تحریم های جدید را به حالت تعلیق درآورد.طرفین باید در مورد ادامه مذاکرات در فاصله کوتاه موافقت کنند و در این فاصله، اقدامات اعتمادساز انجام دهند.
پایگاه اینترنتی “آسیا تایمز